Stevia

Stevia

Stevia, hoe het te gebruiken in de keuken, zelf zoetstof te maken en bewaren. Stevia is een natuurlijke suikervervanger die in steeds meer huishoudens wordt gebruikt vanwege de vele voordelen.

Wat is Stevia?

Afkomst

Het is een natuurlijke zoetstof afkomstig uit Zuid-Amerika. Het wordt gemaakt van de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, die al eeuwenlang door de inheemse bevolking wordt gebruikt om voedsel en dranken te zoeten.

Voordelen

Het heeft verschillende voordelen, zoals het feit dat het vrij is van calorieën en koolhydraten, het geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en het tandvriendelijk is.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Bakken

Je kunt het kruid gebruiken om diverse soorten gebak en desserts te maken. Het is belangrijk om te weten dat het veel zoeter is dan gewone suiker, dus je hebt er minder van nodig.

Dranken zoeten

Ideaal om je thee, koffie of andere dranken te zoeten. Voeg gewoon een paar druppels vloeibare Stevia toe of een klein beetje Steviapoeder naar smaak.

Omrekenen van suiker

Om suiker te vervangen door Stevia in recepten, kun je als vuistregel aanhouden dat 1 theelepel suiker gelijkstaat aan ongeveer 1/32 theelepel Steviapoeder of 4 druppels vloeibare Stevia.

Zelf zoetstof van dit kruid maken

Steviabladextract maken

Om zelf Steviabladextract te maken, volg je de onderstaande stappen:

  1. Pluk verse Steviablaadjes of koop gedroogde Steviablaadjes.
  2. Was de verse blaadjes grondig en laat ze drogen, of gebruik de gedroogde blaadjes direct.
  3. Doe de Steviablaadjes in een glazen pot en giet er kokend water overheen. Laat dit mengsel minstens 24 uur trekken.
  4. Zeef het mengsel om de vloeistof van de blaadjes te scheiden.
  5. Laat de vloeistof op laag vuur inkoken tot je een dikke siroop hebt. Dit is je zelfgemaakte Steviabladextract.

[wp_ad_camp_2]

Steviakristallen maken

Om Steviakristallen te maken, heb je een zelfgemaakt Steviabladextract nodig (zie hierboven). Volg vervolgens deze stappen:

  1. Giet het Steviabladextract op een bakplaat bedekt met bakpapier.
  2. Laat het extract drogen in een oven op lage temperatuur (ongeveer 50°C) of in de zon. Dit kan enkele uren tot een dag duren.
  3. Wanneer het extract volledig droog en bros is, schraap je het van het bakpapier af.
  4. Vermaal de gedroogde Stevia tot fijne kristallen met behulp van een koffiemolen of vijzel.
  5. Bewaar de Steviakristallen in een luchtdichte pot op een droge, koele plaats,

Bewaren

Steviapoeder en -kristallen kunnen het beste op kamertemperatuur worden bewaard in een luchtdichte pot of container. Zorg ervoor dat de Stevia niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht of vocht.

Vloeibare Stevia-extracten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard om hun houdbaarheid te verlengen. Zorg ervoor dat je de fles goed afsluit na gebruik.

Invriezen

Stevia kan in principe worden ingevroren, maar het is niet nodig. Steviapoeder en -kristallen zijn lang houdbaar als ze op de juiste manier worden bewaard op kamertemperatuur, en vloeibare Stevia-extracten blijven langer goed in de koelkast.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media