Komkommerkruid

Komkommerkruid

Komkommerkruid, ook bekend als bernagie of Borago officinalis, is een fascinerende plant die veel meer is dan alleen maar mooi. Deze plant, bekend om zijn prachtige blauwe bloemen en komkommerachtige smaak, heeft een lange geschiedenis van gebruik in de keuken en in de geneeskunde.

Het is een jaarlijkse kruidachtige plant die behoort tot de familie van de ruwbladigen. Oorspronkelijk afkomstig uit de Middellandse Zee regio, is het nu wereldwijd verspreid. De plant heeft holle stengels en grote, grijsgroene bladeren die bedekt zijn met zachte haren. Maar wat het meest opvalt aan komkommerkruid zijn de stervormige, helderblauwe bloemen die in de zomer bloeien.

De bladeren en bloemen van komkommerkruid zijn eetbaar en hebben een opvallende komkommersmaak, vandaar de naam. De bloemen en bladeren kun je rauw of gekookt eten, en ze worden vaak gebruikt in salades, sauzen, soepen, cocktails en zelfs in desserts. Maar er is meer aan deze plant dan alleen de keuken, het heeft ook een reeks van gezondheidsvoordelen.

Hoe gebruiken

Komkommerkruid heeft een unieke, frisse smaak die vaak wordt vergeleken met die van komkommers, vandaar ook de naam.

De bladeren en bloemen kunnen, zoals zojuist al beschreven, zowel rauw als gekookt gegeten worden. Rauwe bladeren en bloemen zijn geweldig in salades, waar ze een knapperige textuur en een frisse smaak toevoegen. Je kunt de bladeren ook fijnhakken en toevoegen aan soepen, sauzen of als garnering gebruiken.

De bloemen kunnen worden gebruikt om limonades, cocktails of thee te versieren en een vleugje kleur en smaak toe te voegen.

Naast het culinaire gebruik, heeft komkommerkruid ook een geschiedenis van medicinaal gebruik:

Het kruid heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan vitaminen en mineralen, en bevat ook antioxidanten. Het is bekend dat het helpt bij het verlichten van stress en depressie en het verbeteren van de huidgezondheid.

Voor medicinaal gebruik wordt komkommerkruid vaak gebruikt in de vorm van thee. Om de thee te maken, voeg je eenvoudig een eetlepel gedroogde bladeren toe aan een kopje heet water en laat je het 10 minuten trekken.

Let wel op, net als bij elke andere medicinale plant, is het belangrijk om met een medische professional te overleggen voordat je komkommerkruid voor medische doeleinden gaat gebruiken, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of als je momenteel medicatie gebruikt.

Komkommerkruid bewaren

Vers geplukt komkommerkruid is het lekkerst. Maar als je wat over hebt, of als je wat voorraad wilt opbouwen voor de wintermaanden, dan zijn hier enkele manieren om je komkommerkruid vers te houden:

Het kruid kan voor een korte periode in de koelkast bewaard worden. Was en droog de bladeren voorzichtig, wikkel ze in een vochtige papieren handdoek en bewaar ze in een plastic zak of een afgesloten bak in de koelkast. Ze blijven ongeveer een week goed.

Een andere manier om het te bewaren, is door het te bedekken met azijn of olie. Dit is een geweldige manier om niet alleen de versheid te behouden, maar ook de smaak van komkommerkruid in te vangen. Je kunt dan de gearomatiseerde azijn of olie gebruiken in dressings en marinades. Het kan op deze manier tot een jaar goed blijven.

Dit verse kruid kan ook worden gedroogd voor langdurige opslag. Dit is hoe je het kunt doen:

Hang bosjes komkommerkruid op een droge, donkere plaats met goede ventilatie. Na een paar weken, als de bladeren volledig gedroogd zijn, verwijder dan de bladeren van de stengels en bewaar ze in een luchtdichte pot op een koele, donkere plaats.

Je kunt komkommerkruid ook drogen in een zeer lage oven. Leg de bladeren in een enkele laag op een bakplaat en droog ze in de oven op de laagste stand tot ze volledig droog zijn. Gedroogd, mits donker eb droog bewaard, kan het een jaar goed blijven.

Invriezen

Komkommerkruid kan eenvoudig worden ingevroren door de bladeren in een plastic zak te plaatsen en in de vriezer te leggen. Je kunt het dan bevroren toevoegen aan verschillende gerechten. Even de zak tussen de handen heen en weer wrijven, en je hoeft het niet meer te snijden. In de vriezer blijft het enkele maanden goed.

Deel ons op social media