Sorrel

Sorrel

Sorrel, ook wel bekend als zuring, is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de keuken en voor medicinale doeleinden. Dit kruid heeft een unieke smaak en talloze gezondheidsvoordelen.

Het is een overblijvend kruid dat van nature voorkomt in Europa, maar tegenwoordig over de hele wereld te vinden is. Het staat bekend om zijn hartvormige bladeren en een kenmerkende zure smaak. Dit kruid heeft een rijke geschiedenis en wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen vanwege zijn culinaire en medicinale eigenschappen.

Hoe gebruiken

In de keuken

Sorrel voegt een heerlijke, frisse smaak toe aan gerechten. De zure smaak maakt het ideaal voor soepen, sauzen, salades en zelfs als vulling voor hartige taarten. Probeer eens een zomerse sorrelsoep voor een verfrissend gerecht op warme dagen.

Een populaire manier om het te gebruiken is in salades. De bladeren voegen een pittige, citroenachtige smaak toe die perfect past bij andere groenten. Probeer het kruid te mengen met verse tomaten en geitenkaas voor een heerlijke salade.

Dit kruid kan ook worden verwerkt tot een smakelijke saus. Combineer het met zure room en knoflook voor een heerlijke dip, of maak een sorrelsauce om over gegrilde vis of kip te druppelen.

Medicinaal gebruik

Het staat bekend om zijn medicinale eigenschappen. Het bevat antioxidanten en vitamines, zoals vitamine C en A, die het immuunsysteem kunnen versterken en ontstekingen kunnen verminderen.

Sorrel kan ook helpen bij maagklachten en spijsverteringsproblemen. Een kopje sorrelthee kan kalmerend werken bij maagpijn.

Hoewel het veel gezondheidsvoordelen heeft, moet je het met mate gebruiken. Overmatige consumptie kan leiden tot nierproblemen vanwege het oxaalzuurgehalte.

Sorrel bewaren

Vers

Om het kruid vers te houden, kun je de bladeren in een vochtige papieren handdoek wikkelen en ze in een plastic zak in de koelkast leggen. Hierdoor blijven ze enkele dagen vers.

Gedroogd

Als je sorrel langer wilt bewaren, kun je het drogen. Hang de sorrelbladeren op een goed geventileerde plaats en bewaar ze in een luchtdicht bakje.

Invriezen

Sorrel invriezen is een geweldige manier om het langer te bewaren. Volg deze stappen:

  1. Pluk de sorrelbladeren en was ze grondig.
  2. Laat de bladeren drogen of dep ze voorzichtig droog met een keukenhanddoek.
  3. Snij het in kleinere stukjes.
  4. Verdeel de stukjes gelijkmatig over een bakplaat en plaats deze in de vriezer. Hierdoor voorkom je dat ze aan elkaar plakken.
  5. Zodra de stukjes bevroren zijn, kun je ze in een luchtdichte zak of container bewaren in de vriezer.
Deel ons op social media