Tabsco

Tabasco

Tabasco is een bekende saus van hete pepers, en dan bedoelen we echt hete pepers. Maar eigenlijk is het ook een familie van tabasco pepers.

Deze pepers zijn in Nederland nagenoeg niet vers te krijgen, maar soms in een kruidenwinkel.

De saus, die wel gewoon in Nederland te kop is, is gebaseerd op olie waarin de gemalen gedroogde pepers zijn gemengd.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

In de Mexicaanse keuken wordt vaak gebruik gemaakt van tabascopoeder, zeg maar de gedroogde tabasco pepers, die gemalen zijn. Meestal wordt dit gebruikt in stoofpotten.

De tabascosaus is meer bekend in de Amerikaanse keuken, en daarmee worden tal van gerechten gekruid. Denk bijvoorbeeld aan soepen, aan eiergerechten, aan visgerechten, en natuurlijk in stoofpotten. Vooral in het zuiden van de Verenigde Staten staat beken om de stoofpotten met een ietwat scherpe smaak.

Daarin zit dus vaak tabasco verwerkt.

Laten we voorop stellen dat je het lekker moet vinden, en dat zeker niet iedereen dat doet.

Is scherp eten niet erg, dan kun je met tabasco het eten net wat meer pit geven. En dat hoeven niet altijd Mexicaanse gerechten te zijn.

Een mooi voorbeeld is pittige boerenkool, of pittige zuurkool. Beiden oer-Hollandse stamppoten waarin tabasco verwerkt kan worden als je echt wat scherpers wilt eten.

Tabasco bewaren

Als je het geluk hebt om tabasco pepers vers te kopen, bewaar deze dan in de koelkast. Niet in de groentelade, en niet verstopt in een plastic zak. Lang kun je ze niet bewaren, temeer omdat de smaak na verloop van tijd minder scherp wordt.

Tabascosaus, althans een flesje dat reeds geopend is, kun je het beste ook in de koelkast bewaren.

Een flesje dat nog niet open is geweest kun je ook buiten de koelkast bewaren.

Invriezen

De verse pepers kun je eventueel invriezen, maar de smaak wordt wel iets minder scherp.

Tabasco, en we bedoelen dan de saus, kun je ook invriezen, maar of het zin heeft betwijfelen we. Een flesje blijft lang goed, dus het invriezen heeft geen echt toegevoegde waarde.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media