Amandelen

Amandelen

Amandelen kun je in het hart van vele keukens en kruidenkasten wereldwijd vinden. Deze veelzijdige noot is geliefd vanwege zijn rijke smaak en voedingsprofiel.

De oorsprong van de amandel

De noten zijn inheems in het Midden-Oosten en Zuid-Azië, waar ze al duizenden jaren worden gekweekt. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de culinaire en traditionele geneeskunde in deze regio’s.

Deze noten zijn rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten vitamine E, magnesium, vezels en eiwitten. En de noten zijn ook een bron van enkelvoudig onverzadigde vetten.

Hoe gebruiken

De noten zijn zowel medicinaal als culinair te gebruiken.

In de keuken is het een veelzijdige noot. Ze kunnen worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten, en geven elk gerecht een heerlijke crunch en subtiele zoetheid.

Je kunt de noten roosteren en over salades strooien, ze malen tot amandelmeel voor glutenvrij bakken, of ze verwerken in hartige gerechten zoals couscous en curry’s.

Maar de noot heeft ook een lange geschiedenis van medicinaal gebruik.

Ze worden geprezen om hun hart-gezonde vetten, hun vermogen om de bloedsuikerspiegel te reguleren, en hun hoge vezelgehalte kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

Amandelen bewaren

Het correct bewaren is essentieel om hun versheid en voedingswaarde te behouden.

Verse amandelen kunnen het beste worden bewaard in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats. Ze kunnen tot een jaar worden bewaard als ze correct worden bewaard.

Gedroogde amandelen kunnen op dezelfde manier worden bewaard als verse, maar ze hebben een langere houdbaarheid. Gedroogde amandelen kunnen tot twee jaar worden bewaard als ze op een koele, droge plaats worden bewaard.

Invriezen

De noten kunnen ook worden ingevroren voor een langere houdbaarheid.

Om ze in te vriezen, plaats je ze in een diepvriesbestendige, luchtdichte diepvrieszak of diepvriesbak. Zorg ervoor dat er geen lucht in de zak of container zit, want dit kan vriesbrand veroorzaken.

Ingevroren kunnen ze tot twee jaar worden bewaard. Het is belangrijk om de amandelen te ontdooien in de koelkast voordat je ze gebruikt om condensatie en vochtvorming te voorkomen.

Deel ons op social media