Japchae is een bekend Koreaans gerecht dat gebruik maakt van groente, eventueel vlees en zoete aardappel noedels. Letterlijk vertaald betekent Japchae gemixte groente. Daarom bevat het recept meestal veel groente, waaronder ui, wortel, rode paprika en shiitake. Soms wordt er zelfs spinazie toegevoegd. Ook reepjes rundvlees worden veel gebruikt.
Echter, wat japchae echte japchae maakt, is de saus. De saus wordt gemaakt op basis van sojasaus en biedt een heerlijke smaak aan het gerecht. Daarom is het van belang om goede authentieke saus te maken voor het gerecht.
Zelf Koreaanse japchae saus maken
Het is niet lastig om echte Koreaanse japchae saus te maken. Wel is het belangrijk om hier een aantal ingrediënten voor te hebben. Gelukkig hebben de meeste mensen deze ingrediënten wel in de kast staan. Dit japchae recept is goed voor een portie voor vier personen.
Ingrediënten
- 3,5 el sojasaus
- 3 el suiker
- 2 el sesamolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 el sesamzaadjes
Voor een recept dat lager in calorieën is, kan de suiker vervangen worden voor een theelepel vloeibare zoetstof. Ook is het mogelijk om de saus minder zoet te maken door gewoon minder suiker toe te voegen.
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een pannetje
- Meng de ingrediënten goed met elkaar
- Verhit de pan kort tot de suiker is opgelost en de saus wat dikker begint te worden
- Laat de saus helemaal afkoelen
Japchae saus kopen
Japchae saus is in sommige winkels te verkrijgen, maar het is een stuk lekkerder om de saus zelf te maken. Op die manier bepaal je zelf welke ingrediënten je in de saus toevoegt en hoe dik je de saus wilt hebben. Daarnaast is het ook een stuk lekkerder om de saus zelf te maken.
Hoe gebruik je japchae saus?
Japchae saus wordt oorspronkelijk voor het gerecht japchae gebruikt. Hierbij wordt de saus na het klaarmaken van alle groenten, noodles en vlees goed door elkaar gemixt.
Het leuke aan japchae saus is dat het een veelzijdige saus is. Hierdoor is het ook mogelijk om de saus te gebruiken als een marinade of glazuur voor vlees. Daarnaast past de saus ook erg goed bij andere noedel gerechten.
Japchae saus bewaren
Japchae saus kun je beter niet te lang bewaren. Het is aan te raden om de saus niet langer dan enkele weken te bewaren in de koelkast. Hier gebruik je het beste een glazen potje, flesje of bakje voor. Plastic laat altijd wat lucht door, waardoor de saus sneller over datum gaat.
Japchae saus invriezen
In tegenstelling tot kruidenmixen is japchae saus vrij goed in te vriezen. In de vriezer kan de saus meerdere maanden lekker blijven. Tip: vries de saus in een ijsklontjesvorm in. Hiermee kun je snel de juiste porties japchae saus pakken!
Waarom zelf japchae maken?
Het is erg lekker om zelf japchae te maken. De saus voor het gerecht is erg lastig te vinden in de winkel en het is een stuk lekkerder om er zelf mee bezig te gaan. Het is een simpele saus waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt. Daarnaast is de saus goed in te vriezen en te gebruiken voor roerbak of wok gerechten.
De geschiedenis van japchae zoete aardappel noedels
De geschiedenis van japchae gaat terug naar de 17e eeuw, tijdens de heerschappij van koning Gwanghaegun. Vanaf die tijd is het al een geliefd gerecht in de Koreaanse keuken. Het gerecht werd voorgeschoteld aan de koning door een kok genaamd Yi Chung.
De kok deed dit tijdens een koninklijk feest, wat een riskante keuze was. Echter, de koning vond het gerecht zo lekker dat hij het direct verklaarde als een nationaal gerecht. Daarnaast werd de kok bevorderd tot ‘Hojo Panseo’, wat vandaag de dag gelijk zou staan aan minister van Financiën.
Ondanks dat er vandaag de dag dangmyeon noedels gemaakt van zoete aardappel zetmeel worden toegevoegd, bestond het oorspronkelijke gerecht alleen uit groente en vlees. De noedels zijn hoogstwaarschijnlijk pas in de 20e eeuw toegevoegd, nadat de Mongolen tarwe, boekweit en zoete aardappels meenamen naar Korea. Later werd er van het zetmeel van de zoete aardappels noedels gemaakt, die bekend staan als danmyeon.
Nadat japchae bekend werd gemaakt als een nationaal gerecht, werd het al snel populair onder de massa. Door de jaren heen zijn er veel aanpassingen gedaan, zoals het toevoegen van noedels en vlees. Hierdoor kan het gerecht als hoofdgerecht of bijgerecht geserveerd worden. Daarnaast wordt het zowel koud als warm uit de pan geserveerd.
Japchae saus alternatief
Het is lastig om een alternatief te vinden voor japchae saus. Aangezien de saus voornamelijk bestaat uit sojasaus, kun je een saus maken van een combinatie van sojasaus en sesamolie of -zaadjes. Dit zal wel anders smaken dan het oorspronkelijke recept.
Recepten met japchae saus
Er zijn verschillende recepten met japchae saus te vinden. Zo kun je er traditionele japchae van maken, maar ook met alleen groente. Daarnaast is de saus ook erg geschikt voor marinades, glazuur voor vlees of als saus voor andere noedelgerechten.