Engelwortel is een plant uit de familie van de schermbloem, en staat graag op natte grond. Daarvan hebben we natuurlijk in ons land voldoende, en de engelwortel zie je dan ook regelmatig aan de waterkant staan.
Maar engelwortel wordt ook in tuinen gekweekt, maar wordt eigenlijk nauwelijks commercieel gekweekt.
Je moet het kruid kennen, en het uit eigen tuin, of uit de vrije natuur halen.
Sommige biologische winkels kunnen je er soms wel aan helpen. Daar kun je mogelijk engelwortel in gedroogde vorm vinden. Iets wat je in de supermarkt vergeefs zult zoeken, om nog maar te zwijgen van verse engelwortel.
Maar goed, als je de voordelen van dit kruid kent, zult je engelwortel waarschijnlijk al in je eigen tuin of moestuin hebben staan.
De smaak is licht bitter.
[wp_ad_camp_1]
Hoe gebruiken?
Engelwortel wordt niet vaak in gerechten verwerkt, maar heeft wel een ontspannende werking. Het wordt dan veelvuldig in homeopathische en biologische rustgevende middelen verwerkt.
Ook kun je er, mits je het kruid gedroogd hebt, thee van trekken. Ook dan kun je de thee omschreven als rustgevend, en bevorderend voor de spijsvertering.
Ook wordt engelwortel soms gebruikt in medicijnen om de eetlust te verbeteren, of de bloedsomloop te verbeteren.
In de keuken kun je de jonge blaadjes van het kruid verwerken in salades, en in gerechten met vis. Oudere bladeren kun je koken als een soort spinazie.
Jonge stengels passen goed bij een blokje kaas.
Wat oudere stelen kun je met rabarber tot een rabarbermoes koken. Daarbij moet je dan niet te veel engelwortel gebruik. Houd de verhouding 4 delen rabarber op 1 deel engelwortel.
Anders kan het haast te rustgevend worden.
Een bijzonder recept, is gekonfijte jonge stelen van de engelwortel.
Engelwortel bewaren
Is de engelwortel gedroogd, dan moet het donker en droog bewaard worden, bij voorkeur in een afgesloten glazen voorraadbus. Het blijft dan 8 tot 12 maanden goed.
Vers moet de engelwortel in de koelkast bewaard worden, maar lang kun je het kruid niet bewaren, omdat het snel slap kan worden. Beter is het direct gebruiken, of maximaal 1 dag in de koelkast bewaren.
Invriezen
Engelwortel kun je invriezen, maar dan het beste alleen de bladeren.
Die kun je dan ongeveer 3 maanden ingevroren bewaren.
Het invriezen van stelen raden we af.
[wp_ad_camp_1]