Zelf Creoolse kruiden maken @keukenliefde

Zelf creoolse kruiden maken: Creoolse kruiden recept

Creoolse kruiden zijn een heerlijke Amerikaanse kruidenmix die een heerlijke warme, pittige kruidigheid aan een gerecht brengen. De kruiden staan ook wel bekend als cajun kruiden en zijn de ideale toevoeging aan vlees, rijst of om smaak te brengen aan andere gerechten. 

De creoolse kruiden hebben een bijzondere achtergrond, aangezien het een mengelmoes is van culturen. De basis van de kruidenmix komt gek genoeg uit Frankrijk, terwijl er ook veel Caribische smaken aan toe zijn gevoegd. 

Zelf creoolse kruiden maken

Zelf creoolse kruiden maken is erg makkelijk om te doen. De basis is eigenlijk altijd hetzelfde, maar hier kunnen ook andere kruiden aan toegevoegd worden. Hieronder lees je het basisrecept voor creoolse kruiden. Hier zijn nog andere specerijen aan toe te voegen als je dit lekker vindt. 

Ingrediënten

Als je een hartige, rokerige smaak toe wilt voegen, is het ideaal om de paprikapoeder te vervangen door gerookte paprikapoeder. 

Bereidingswijze

  1. Voeg alle kruiden toe aan een bakje.
  2. Mix ze goed door elkaar.

Creoolse kruiden kopen

Stoofpotje met Creoolse kruiden @stan_arnhem
Stoofpotje met Creoolse kruiden @stan_arnhem

Creoolse kruiden zijn ook in de winkel te kopen. In de supermarkt zijn cajun en creools kruiden erg duur en hier zitten vaak extra ingrediënten in, zoals zout en e-nummers. De zelfgemaakte kruidenmix is natuurlijk het lekkerste, maar als je hier geen tijd in wilt steken, raden wij de cajun kruidenmix van Van Beekum aan. Deze biedt de lekkere smaak en bevat geen onnodige toevoegingen. Deze vervanger gebruiken wij zelf ook wel eens!

Hoe gebruik je creoolse kruiden?

Creoolse kruiden zijn voor verschillende gerechten te gebruiken. Meestal wordt het mengsel gebruikt voor vleesgerechten, stoofschotels en soepen, maar hij is ook erg lekker te gebruiken voor gebakken aardappelen. 

Aan een vleesgerecht kun je creoolse kruiden toevoegen als een droge marinade, maar deze komt het beste tot zijn recht als natte marinade met olie en/of citrus sap. Voor stoofschotels en soepen kun je de kruiden tijdens het koken toevoegen, eigenlijk op ieder moment. In de creoolse keuken wordt dit vaak al gedaan na het bakken van de ui. 

In combinatie met aardappels zijn de kruiden voor, tijdens en na het bakken toe te voegen. Meestal is tijdens het bakken het lekkerste, aangezien je de kruiden dan opnieuw toast.

Creoolse kruiden bewaren

Maissoep met Creoolse kruiden @hansouwens
Maissoep met Creoolse kruiden @hansouwens

Creoolse kruiden zijn ongeveer een jaar te bewaren. Echter, het is wel belangrijk om dit te doen op een koele, droge en donkere plaats. Daarnaast raden wij aan om de kruidenmix te bewaren in een glazen container in plaats van plastic. Plastic laat altijd een beetje lucht door, waardoor de kruidenmix sneller zijn smaak verliest. 

Creoolse kruiden invriezen

Creoolse kruiden zijn lastig in te vriezen. Daarom raden wij altijd aan om de kruiden gewoon in een donkere, koele en droge plaats te bewaren, zoals de voorraadkast.

Waarom zelf creoolse kruidenmixen maken?

Het is natuurlijk het lekkerste om de creoolse kruidenmix zelf te maken. Op die manier bepaal je zelf wat je in de kruidenmix doet. Zo voorkom je dat er veel zout en andere toevoegingen toe worden gevoegd aan de cajun-kruiden. 

Daarnaast is het veel goedkoper en hoef je je geen zorgen te maken over een grote hoeveelheid vet en suiker in de kruidenmix. Als je last hebt van allergieën, bijvoorbeeld een allergie voor mosterd, is zelf maken helemaal ideaal, aangezien je zelf bepaalt wat je in de kruidenmix doet. 

De geschiedenis van creoolse kruiden

Jamabalaya met Creoolse kruidenmix @mob
Jamabalaya met Creoolse kruidenmix @mob

De creoolse kruiden hebben een interessante en rijke geschiedenis. Deze geschiedenis brengt ons terug naar de tijd waarin Frankrijk in het noorden van Noord-Amerika in het oude Canada een nederzetting had gemaakt. De regio waarin de mensen woonden heet Acadië. 

Nadat Engeland Acadië overnam, werden de Acadiërs verdreven naar het zuiden. Uiteindelijk is het volk gevlucht naar het zuiden, waar ze in de regio van New Orleans terecht kwamen. De naam van het volk is langzaam maar zeker afgekort naar Cajun. 

Het Cajun volk was een mengeling van culturen. Zo was het een mengeling van Fransen, Spaansen en hier kwamen ook de mensen uit de Caraïben bij. Hierdoor ontstond er een uitgesproken keuken die smaken uit alle culturen mixte. 

Gezondheidsvoordelen van creoolse kruiden

 Wist je dat kruiden en specerijen veel gezondheidsvoordelen hebben? Ze hebben allemaal wel wat en hieronder vind je een overzicht:

Kruid / specerijGezondheidsvoordeel
BasilicumRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
CayennepeperKan helpen tegen pijn en bevordert de spijsvertering. Bevat vitamine B, C, E en K en mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.
OreganoBevat carvacrol, dat antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
PaprikapoederBevat vitamine C en kan de spijsvertering bevorderen.
TijmRijk aan antioxidanten en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
Zwarte peperKan de spijsvertering verbeteren en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
UiBevat antioxidanten die ontstekingsremmend werken, het immuunsysteem ondersteunen, de hartgezondheid bevorderen en de bloedsuikerspiegel reguleren.
KnoflookHeeft antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem.

Creoolse kruiden alternatief

Het is lastig om een goed alternatief voor creoolse kruiden te vinden. De makkelijkste manier om de kruiden te vervangen, is door een combinatie van paprikapoeder en Italiaanse kruiden te maken.

Recepten met creoolse kruiden bereiden

Er zijn verschillende recepten met creoolse kruiden te maken. Meestal worden er vleesgerechten gemaakt met creoolse kruiden, zoals rundvlees, kip of varkensvlees. Ook wordt er regelmatig soep met deze kruiden gemaakt. De kruidenmix is erg veelzijdig, dus hij is ook ideaal te gebruiken als een toevoeging voor je gebakken aardappels. 

Deel ons op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *