Cayenne

Cayenne

Cayenne valt eigenlijk niet onder de specerijen, maar ook niet onder de kruiden. Maar als je te veel cayenne door een gerecht gebruikt, heb je het eten wel te veel gekruid.

Dat doe je overigens maar één keer, en daarna ben je wat voorzichtige met dit best wel hete goedje.

Cayennepoeder wordt gemaakt van bepaalde chilipepers. De pepers worden gedroogd en gemalen. Het is scherper dan paprikapoeder, maar ook weer minder scherp dan sommige pepers. Alleen cayennepepers worden hiervoor gebruikt.

Sommige vinden de smaak bijzonder scherp, andere vinden het maar flauw van smaak. Scherpte in eten is erg afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak.

En dan te bedenken dat men eerst dacht dat gemalen cayennepepers gebruikt konden worden als medicijn tegen de koorts. Door een behoorlijk hoeveelheid in te nemen ga je natuurlijk zweten, en dat is inderdaad goed tegen de koorts bij sommige aandoeningen.

Daarnaast is het goed voor de spijsvertering, en het kan bij veel gerechten gebruikt worden om de smaak op te peppen.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Cayenne wordt alleen gebruikt in gemalen en dus in poedervorm.

Natuurlijk kun je de pepers ook aan stukjes gesneden door een gerecht doen, maar dit kan wat scherper worden. Doordat je op de stukjes kunt bijten kan er ineens veel scherpte in de mond vrijkomen.

Afhankelijk van de hoeveelheid poeder, kun je dit in verschillende gerechten gebruiken. Natuurlijk in de chili en curry, of andere Mexicaanse en Aziatische gerechten.

Maar probeer eens een snufje cayenne door de boerenkool en door de hutspot. Je zult zien dat het ineens compleet andere gerechten zijn geworden.

Cayenne bewaren

Cayennepepers kun je alleen in de koelkast bewaren, en dan bij voorkeur niet in plastic en niet in de groentelade.

Verse pepers zijn tot 5 dagen goed houdbaar. Worden de pepers zacht, dan kun je deze gewoon nog gebruiken. De smaak wordt dan wel minder intens.

Cayennepoeder, zoals dat meestal gebruikt wordt, vooral vochtvrij bewaren in een goed afgesloten potje of pot.

Zodra er vocht bijkomt wordt de smaak minder intensief en zal het poeder snel bederven.

Invriezen

Cayenne kun je zowel in vorm van pepers als in gemalen vorm prima invriezen. In gemalen vorm zelfs tot een jaar lang.

De pepers, familie van de paprika, kun je schoon gemaakt ook in de vriezen bewaren, gedurende een maand of drie.

Cayenne kun je echter beter in droge vorm bewaren, dus in poedervorm. Bij het invriezen verliest het toch wat aan smaak, in gedroogde vorm nauwelijks.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media