Lavendel

Lavendel

Lavendel staat bij de meeste mensen om twee dingen bekend. Natuurlijk de mooie en meest paarse bloemen, maar ook de frisse geur die ook vaak aan waspoeder of wasverzachter is toegevoegd.

In vroegere tijden werd vaak een stoffen zakje met de uitgebloeide bloemen erin in de kledingkast gelegd. Niet alleen om de frissen geur, die zo maanden in de kast bleef hangen, maar schijnbaar hielp de geur ook het verdrijven van motten.

In Frankrijk, waar grote velden vol met dit prachtig bloeiende kruid worden verbouwd, wordt het kruid nog voor andere doeleinden gebruikt.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Lavendel wordt dus vooral gebruikt vanwege de frisheid. Wat veel mensen niet weten is dat het kruid ook goed te gebruiken is in bijvoorbeeld salades, soepen, en stoofschotels, en dan met name de bladeren. Dus niet de uitgebloeide bloemknoppen.

De nog niet uitgebloeide bloemen zijn daarentegen goed te gebruiken in zoete gerechten, zoals bijvoorbeeld taart en cake, of desserts.

De bloemen kun je het beste vers gebruiken, terwijl de balderen zowel vers als gedroogd gebruikt kunnen worden.

De smaak is natuurlijk licht zoet en fris, maar soms ook ietwat bitter.

Let dus op dat je niet te veel gebruikt, want dan kan de smaak snelk gaan overheersen.

Lavendel bewaren

Lavendel kun je, als je deze vers hebt gesneden van de plant, enkele dagen in de koelkast bewaren. Dan bij voorkeur wel een hele steel van de plant afsnijden voor zowel bloemen als bladeren.

Aan de steel blijft het net even iets verser.

Natuurlijk is het nog beter om bloemen of bladeren aan de plant te laten totdat je deze nodig hebt. Dus 15 minuten voordat je gaat koken plukken.

Invriezen

Vooral bloemen zijn geschikt om in te vriezen, maar natuurlijk ook het blad. Beide heb je natuurlijk slechts gedurende enkele maanden.

Goed wassen, eventueel klein snijden, en verpakken in een diepvrieszakje. Wel zoveel mogelijk de hoeveelheid die je noidig hebt, want is lavendel ontdooit, kun je het niet nog een keer invriezen.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media