Zwarte Bes

Zwarte bes

Zwarte bes wordt in het Duitstalige gebied vaak als johannisbeere omschreven, omdat de eerste bessen op de naamdag van deze heilig, 24 juni, rijp zijn.

Daar wordt overigens veel meer sap van zwarte bessen gedronken als hier, en je kunt rustig stellen dat de zwarte bes een beetje een vergeten fruitsoort begint te worden.

Vers kun je de bessen haast niet meer kopen, en dat is ook voor aalbessen van toepassing. Dit is eigenlijk de rode tegenhanger van de zwarte bes.

En dat is best jammer, want beide bessen zijn gezond, en je kunt er heerlijk jam en desserts van maken.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Dat de zwarte bessen gegeten kunnen worden, in salades gebruikt kunnen worden, en dat je er nagerechten en jam van kunt maken, dat zal iedereen wel bekend zijn.

Maar er zijn waarschijnlijk weinigen die weten dat je ook thee kunt zetten van de gedroogde bladeren. Bladeren die overigens nergens verkocht worden, en dat gaat dus alleen als je zelf een struik in de tuin of op het balkon hebt staan.

Sommige biologische winkels zullen misschien wel de thee verkopen.

Natuurlijk wordt er ook wel zwarte bessensap in pakken verkocht, en de zwarte bes wordt ook gebruikt als ingrediënt in de cassis. Maar dit drankje dreigt ook uit te sterven, hoewel het 50 jaar geleden wel veel gedronken werd.

Je kunt de zwarte bessen overigens ook verwerken in hartige taarten en quiche.

Zwarte bes bewaren

Verse zwarte bessen moeten bewaard worden in de koelkast, in een bakje zonder deksel.

In de koelkast blijven de bessen ongeveer 3 dagen goed.

De thee, dus de bladeren, is meestal gedroogd en moet dan droog en donker bewaard worden. De gedroogde thee kun je beter niet invriezen.

Invriezen

Zwarte bessen invriezen is, net als bij de meeste andere soorten bessen, goed mogelijk.

Daartoe was je de bessen, droogt ze voorzichtig met keukenpapier, en legt de bessen in een bakblik of iets dergelijks.

Dat vries je in. Na twee uur haal je de ingevroren bessen uit het bakblik en doet de zwarte bessen in een diepvrieszak of diepvriesbak.

De bessen kunnen 12 maanden in de vriezer bewaard worden.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media