Hop is natuurlijk vooral bekend als één van de belangrijkste ingrediënten voor bier, en kan ook in diverse andere drankjes en gerechten gebruikt worden.
De meeste hop komt van gespecialiseerde boerderijen, maar wist je bijvoorbeeld dat er ook bepaalde versie gewoon in de natuur voorkomen.
Deze Humulus lupulus kom bijvoorbeeld veelvuldig in Beieren en Oostenrijk voor, en is de laatste eeuwen gecultiveerd. Het is een plant die vooral op vochtige gebieden voorkomt, in het Latijns betekent humeo vochtig zijn, en lupulus betekent ruwbladig.
Overigens kun je van deze wilde variant van de hop nog steeds een prima bier brouwen, en er zijn enkele kleinere brouwerijen die nog steeds deze hopsoort voor hun, kleinschalig gebrouwen bier gebruiken.
[wp_ad_camp_1]
Hoe gebruiken?
Hop wordt dus niet alleen gebruikt om bier te maken. Het werd in de middeleeuwen ook veel gebruikt als een kalmerend middel, en een middel om de maag te sterken.
Wat hopbellen onder je kussen schijnt zelfs goed te zijn voor de nachtrust. Hopbellen is overigens de benaming voor de kenmerkende vorm van hop.
Naast bier kun je het in zelf gemaakt brood gebruiken, het zogenoemde hopbrood dat soms door echte bakkers nog wel eens in het assortiment wordt opgenomen.
Je kunt er ook thee van trekken door 2 theelepels hopbellen met 200 milliliter melk gedurende ongeveer 7 minuten te laten koken. Zeef het vervolgens, en je hebt hopthee. Met suiker of honing kun je dit drankje wat zoeter maken.
Het is rustgevend en een beetje bitter.
Daarnaast kun je gesneden hop ook door bijvoorbeeld een omelet roeren, en in diverse stoofschotels gebruiken.
Hop bewaren
Hop kun je het beste in plastic zakken bewaren, waar zoveel mogelijk lucht uit is geperst.
Dit kun je in de koelkast nog enkele weken bewaren.
Invriezen
Hop invriezen is een betere bewaarmethode, waarbij je de hop in diepvrieszakken kunt verpakken, en ook weer zoveel mogelijk lucht uitperst.
In de vriezer kan de hop 2 tot 3 jaar bewaard worden.
[wp_ad_camp_1]