Citroenmelisse

Citroenmelisse

Citroenmelisse, en de naam doet natuurlijk al het een en ander vermoeden, is veelzijdiger als je misschien zou denken. Het plantje gaat dan ook veel verder dan een licht citroenachtige smaak.

Melisse stamt af van de oud-Griekse benaming voor honingbij, en dat heeft meer te maken met de leuke bloemetjes dan met de smaak. Het is een plantje waar, als het in bloei staat, veel bijen op af kunnen komen en dan niet vanwege de geur. Het is eigenlijk juist het tegendeel dat waar is.

Veel muggen en vliegen hebben namelijk een hekel aan de geur en blijven weg. Vandaar dat het plantje vaak in pot is terug te vinden op menig terras.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Citroenmelisse wordt voornamelijk vanwege de frisse smaak gebruikt in salades en bij visgerechten. Daar waar je een schijfje citroen bij kunt leggen kun je dus ook gehakt blaadjes van de citroenmelisse bij gebruiken.

Neem dan wel jonge blaadjes, want daar is de smaak intensiever als bij oudere bladeren. Daarnaast kun je er ook thee van maken, kun je het gebruiken in limonades, en bij sommige gerechten voor dessert.

Naast deze culinaire toepassing wordt in de medische wereld het plantje ook gebruikt voor bijvoorbeeld olie en zalf.

Citroenmelisse bewaren

Citroenmelisse kun je zowel in de moestuin als in pot kweken. Dan kun je simpelweg de hoeveelheid blaadjes plukken die je nodig hebt.

Koop je citroenmelisse dan kun je deze droog bewaren in de koelkast, dus niet in een plastic zak.

Het kruid blijft dan een dag of drie vers.

Invriezen

Vanzelfspreken kun je citroenmelisse ook goed invriezen. Wel goed wassen en daarna droog deppen, en dan verpakken per portie in diepvrieszakjes.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media