Bonenkruid is een kruid dat niet veel mensen kennen en dat is eigenlijk jammer, want het is veelzijdig te gebruiken. Er zijn zelfs twee soorten, een eenjarige versie en het zogeheten bergbonenkruid.
Dat laatste doet het in het Nederlandse klimaat wat minder goed, maar het normale bonenkruid kun je zomers gewoon in de moestuin zaaien of in een pot op de vensterbank.
Het groeit aan houtachtige stengels, een beetje te vergelijken met tijm. Daarmee is ook de smaakt enigszins mee te vergelijken, hoewel de smaak ook wat peperachtigs heeft.
De eenjarig soort is wat minder smaakvol dan de overblijvende soort.
Maar let op als je het kruid veel gebruikt, je kunt behoorlijk last krijgen van darmgassen.
[wp_ad_camp_1]
Hoe gebruiken?
Bonenkruid kun je zowel vers gebruiken, in poedervorm, als in gedroogde vorm. De sterkste variant is overigen de poedervorm, maar niet iedere supermarkt heeft het in het assortiment.
Het wordt voornamelijk gebruikt in soepen, komkommersalades, en wel eens in de goulash gedaan.
Maar het kruid wordt ook gebruikt om bepaalde gerechten en sauzen meer wijnsmaak te geven, althans een sterkere wijnsmaak.
Het kruid wordt vaak in potjes Provençaalse kruiden gebruikt als één van de kruiden.
Bonenkruid bewaren
Vers bonenkruid kun je het beste in de koelkast bewaren. Een paar dagen bewaren kan, mits niet in een afgesloten plastic zak.
Heb je het zelf in moestuin of pot, laat dan de houterige stelen zoveel mogelijk intact. Blad kan dan weer aangroeien.
Gedroogd of in poedervorm natuurlijk ook droog bewaren. En dat kan bij zelf drogen nog wel eens een probleem zijn. Bij voorkeur dus drogen in oven of airfryer, en niet op zolder de stelen met blad ophangen.
Je kunt de bladeren overigens ook prima in olie doen en dat vervolgens in een leuk flesje of potje bewaren. De olie is na een aantal maanden goed te gebruiken om vlees en gerechten mee te bakken of te braden.
Invriezen
Vers bonenkruid, we bedoelen dan groene stelen en bladeren, kun je invriezen. Houten stelen daarvan raden we het invriezen af.
Wassen, eventueel snijden, en verpakken in een diepvrieszak. Houdbaar tot 6 maanden.
[wp_ad_camp_1]