Passiebloem, misschien meer bekend vanwege de opvallende bloemen, maar ook veelzijdig in de keuken. En natuurlijk komt hier ook het passiefruit vandaan, dat de laatste tijd wat meer gegeten wordt.
Het is een klimplant die sommigen zelfs in de tuin hebben staan, die in de zomermaanden prachtige bloemen laat zien, en als het weer een beetje goed is, ook heerlijke vruchten.
Deze vrucht is ovaal, en geeft een heerlijke geur af. Ook het witte vruchtvlees heeft deze heerlijke geur.
[wp_ad_camp_1]
Hoe gebruiken?
De vrucht van de passiebloem wordt vaak gebruikt in salades, om zomerse drankjes van te maken, of als toevoeging voor ijs.
De plant werd in een ver verleden door de indianen als gebruikt als medicijn tegen pijnlijke ogen en zwellingen, en de wortel werd gebruikt als sterkend middel.
De bladeren van de passiebloem worden zelfs vandaag de dag nog gebruikt als middel tegen slapeloosheid.
In de keuken wordt de passiebloem, althans de vrucht van de passiebloem, veelal in de wereld van de nagerechten gebruikt.
Denk maar eens aan die heerlijke coupe ijs die je in de zomer eet bij een ijssalon. Meestal wordt passievrucht bij de bereiding van een Tropische ijscoupe gebruikt.
Passiebloem bewaren
De vrucht van de passiebloem kun je ongeveer 2 tot 3 dagen buiten de koelkast bewaren. Maar dan alleen als de passievrucht nog niet echt rijp is, want rijpe vruchten kun je beter in de koelkast bewaren.
Als je de vruchten in de winkel of bij de groenteboer koopt, let dan vooral op dat de huid egaal en zacht is. Een rimpelige huid wil natuurlijk zeggen dat de vrucht al wat langer ligt.
Een rimpelige vrucht, een rijpe dus, moet zo snel mogelijk gegeten worden. Dit zijn overigens juist de vruchten die ijs bijzonder smakelijk maken.
Invriezen
Passievrucht kun je, gesneden in stukjes, ook goed in de vriezer bewaren. Dan kun je de vrucht vand e passiebloem ongeveer een jaar bewaren.
[wp_ad_camp_1]