Bladselderij, ook vaak gewoon selderij genoemd, lijkt veel op platte peterselie, maar heeft een wat sterkere smaak. Het is een kruid dat veelzijdig gebruikt kan worden.
Je kunt het ook zien als het blad van de knolselderij, hoewel het vaak een ander ras is en sterker smaakt als het blad van knolselderij. Dat blad kun je overigens ook als kruid gebruiken.
Het is een tweejarig plantje dat winterhard is, en in het tweede jaar als kruid goed geoogst kan worden, hoewel sommige mensen de bladeren uit het eerste jaar lekkerder vinden.
Het kan vaak in bosjes, in zakjes met een paar stengels, of in gedroogde vorm gekocht worden in onder andere de supermarkt.
Het is ook een plantje dat het prima doet in de moestuin op een wat beschutte plek, of gewoon in een potje op de vensterbank. Niet in de volle zon.
[wp_ad_camp_1]
Hoe gebruiken?
Bladselderij kan veelzijdig gebruikt worden, bijvoorbeeld in soepen, tomatengerechten, en stoofschotel, maar ook in salades.
Van knolselderij kun je zelfs een soort aardappelpuree maken, hetgeen een heerlijke variatie is.
Droog je het zaad, dat je zelf kunt opvangen als de leuke bloemetjes in het tweede jaar vrucht geven, kan gebruikt worden als vervanger voor zout. Maar het smaakt wel enigszins bitter.
De zaadjes kunnen ook goed gebruikt worden in stoofschotels, hetgeen vaker wordt gedaan in de Engelse keuken. Het zaad, maar ook het blad, kun je ook gebruiken in chutneys.
Maak je zelf je gedroogde kruidenmix, dan hoort gedroogde selderij er vanzelfsprekend in.
Bladselderij bewaren
Bladselderij kun je tot maximaal drie dagen bewaren in de koelkast, maar haal het blad dan nog niet van de stelen.
Natuurlijk het lekkerste als je het kruid zo vers mogelijk gebruikt.
Invriezen
Bladselderij kun je, eventueel gesneden, goed in de vriezer bewaren. Het is dan 10 tot 12 maanden houdbaar.
[wp_ad_camp_1]