Ananassalie

Ananassalie

Ananassalie lijkt qua smaak niet echt op de gewone versie van salie, want dit kruid heeft een eigen smaak en een eigen geur. Zoals de naam al aangeeft ruikt het een beetje naar ananas.

Het is niet winterhard, en je zult het niet vaak in de supermarkt of bij de groenteboer vinden. Vandaar dat de meeste mensen die dit kruid gebruiken het zelf in de moestuin verbouwen, of natuurlijk op de vensterbank. Want daar kun je het kruid wat langer in verse toestand gebruiken.

Het plantje heeft rode stengels en bloeit als het hier herfst of winter is. Het is dan ook, maar dat zal eenieder al begrepen hebben, niet een inheems kruid.

Soms zie je het wel in siertuinen staan, want het plantje heeft prachtig trossen met rode bloemen.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Ananassalie wordt niet altijd in gerechten gebruikt, want het wordt gedroogd ook vaak in potpourri gebruikt, en in sommige landen wordt het gebruikt om vieze luchtjes te verdrijven, daartoe wordt het gedroogde kruid verbrand.

In de keuken wordt het vaak gebruikt bij vleesgerechten met varkensvlees of wild vlees, en ook wel bij kaasgerechten.

Vanzelfsprekend kun je het gesnipperde kruid ook gebruiken in salades en kun je van de bloemen prima thee zetten.

Je kunt de verse blaadjes ook fijn snijden en over diverse desserts strooien, zoals bijvoorbeeld yoghurt en vanillevla.

Een opmerkelijk recept wat we tegen kwamen, is het frituren van jonge bladeren van de plant, en dat vraagt misschien een beetje gewenning maar is best lekker.

Ananassalie bewaren

Ananassalie kun een paar dagen vers in de koelkast bewaren, maar het drogen van het kruid is beter. De smaak blijft dan beter bewaard en er zijn meer toepassingen mogelijk voor deze droge versie.

Invriezen

Ananassalie kun je rauw invriezen in diepvrieszakjes, het beste voor de tijd fijn gesneden.

Het kruid is ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media