Rawit

Rawit

Rawit, een kleine rode of groene peper, wordt soms ook wel Birds-eye, Piri-Piri, of Thai chili genoemd.

De kleine pepers vallen niet door hun omvang op, maar wel door hun smaak, die buitengewoon scherp kan zijn.

Omdat de groene Rawit nogal op sperziebonen lijken, wordt in het buitenland nogal eens een grote vergissing gemaakt. Maar daar kom je na een paar keer kauwen wel achter.

In sommige landen is het namelijk gebruik om een schaal groene Rawit bij het eten te serveren. De scherpte ligt tussen de 82.500 tot 480.000 op de Scovilleschaal. En dat is behoorlijk scherpt, maar het kan nog scherper.

[wp_ad_camp_1]

Hoe gebruiken?

Soms wordt de Rawit rauw in salades verwerkt, maar dit is alleen aan te raden voor diegene die geoefend is in zeer scherp eten, en niet voor de ongeoefende eter.

Het komt zelfs voor dat er gezondheidsprobelen door dit kleine pepertje kunnen ontstaan.

Het is natuurlijk wel zo dat als je de zaadjes verwijdert, de smaak stukken minder scherp wordt. Overigens alleen open snijden nadat je plastic handschoenen aan hebt gedaan.

De Rawit of Piri-Piri wordt overigens in Nederland ook in gemalen vorm verkocht, en wordt rauw of gedroogd vaak in sambal en salsa’s gebruikt.

Rawit bewaren

Verse Rawit, en dan maakt het niet veel uit of je de groene variant hebt gekocht, of de rode, kun je het beste in de koelkast bewaren.

De scherpe pepertjes kunnen dan ongeveer een week bewaard worden.

Bewaar ze vooral niet in een afgesloten plastic zak. Als de pepertjes vochtig worden kunnen ze snel gaan rotten, zelfs in de koelkast.

Invriezen

Je kunt ze overigens ook invriezen, blijven ongeveer 12 maanden houdbaar, maar verliezen wel wat scherpte door het invriezen en ontdooien.

Ontdooien overigens bij voorkeur in de koelkast.

[wp_ad_camp_1]

Deel ons op social media